az oldal másolása kizárólag az oldal szerzõjének hozzájárulásával és a forrás megjelölésével lehetséges!

 

Amikor a tenyésztõtõl elhozzuk a 8-10 hetes kiskutyánkat általában már le van nyírva a pofijáról a szõr. Ekkor a mindennapos szõrzetápolás legfontosabb része a kefélés és az alap higéniai kezelés. Ekkor mindenképp helyezzük asztalra, vagy mosógépre az állatot egy csúszásmentes gumiszõnyegre. Nagyon figyeljünk, nehogy leessen, leugorjon a kiskutya az asztalról, mert komoly következményei lehetnek ilyen fiatal kórban. Mindig nyugtassuk a kiskutyát, hogy ne féljen és tanulja meg, ez nem egy rossz dolog .A bóbitán kezdjük a fésülést. Elõször hátrafele, majd elõrefele keféljük át a szõrzetét puha gumiágyas megtört fémfogú kefével, mely mûveletet megismételünk a fémfogú fésûvel is. Következnek a fülek, kívül-belül. A lábakat kissé megemelve, a szõriránnyal ellentétesen keféljük, vagyis lentrõl felfelé, majd pedig fentrõl lefelé. Ne feledkezzünk meg a láb minden oldaláról és a hónaljról sem! Következik az ellenõrzés a fésuvel. A mellkason a legkönnyebben úgy tudjuk kikefélni a szõrzetet, hogy balkezünkkel összefogjuk a kutya mellsõ lábait és a hátsó lábaira állítjuk közben a kutyust, vagy a nyugodt állatok esetében az oldalukra fektethetjük. A szépítkezést próbáljuk meg úgy idõzíteni, hogy egy hosszú séta és játszás kövesse, így a szõrzetápolást csupa kellemes dologgal köti össze. Arról viszont ne feledkezzünk meg, hogy nem a „nyúl viszi a puskát” és nem az van, amit a kiskutya akar és megenged a gazdinak! Legyünk határozottak a szeretett kis jövevénnyel. Nem õ a falkavezér!
Ahhoz, hogy kutyánk mindig jól ápolt eb benyomását keltse rendszeresen 6-8 hetente kutyakozmetikushoz kell vinni, mivel ez idõ alatt annyira megnõ a szõre, hogy elveszti a szép fazonját. A kiskutyát 4-5 hónaposan érdemes elõször kutyakozmetikushoz vinni. Ilyen kor általában úgynevezett Béby fazont nyírnak neki. Ennek a fazonnak a lényege, hogy a nyírás a kutyus kontúrjait követi, a pofi pedig uszkárosra nyírt. 8-9 hónaposan már lehet számukra standard fazont nyírni. Jól képzett kutyakozmetikus több fazont képes az uszkár kutyának nyírni az esetleges anatómiai hibák elrejtésével. Nem hivatalosan, de a fazonok variációjával közel 150 féle képen lehet az uszkárt megnyírni. Ne feledjük, a „Teddy bear” vagy másszóval macis ill.pulis nyírásnál a szõr növekedésével és a nem megfelelõ ápolással a pofi könnyen ápolatlan benyomást kelthet, ezért csak abban az esetben válassza ezt a fazont, ha rendszeres és gondos ápolásban részesíti kedvencét. A fehér kutyák szemének váladékozása csúnyán elszínezheti a szõrzetet, így ezeknek a kutyusoknak tényleg nagyon megfontolandó ez a frizura.
Hivatalos fazonok:

Oroszlános: A kutyának a hátsó lábait a bordaívig megnyírják. Nyírják még az arcorri rész felsõ és alsó részét, az alsó szemhéjjak alatt, a pofákat, a mellsõ és hátsó végtagokat a mandzsettákig, vagy gyûrûkig, vagy nyírnak mintákat, melyek a hátsó részen alakíthatók ki. Nyírják még a farok egy részét, melyen meghagynak egy kerek vagy hosszúkás pompont. Egy kevés bajusz minden egyednél eloírás. Megengedett a mellsõ végtagokon úgynevezett nadrágot hagyni.

Kölyök oroszlán nyírás: A mellkason és a háton az oroszlán nyírást alkalmazzuk, míg a végtagjain a modern fazont.


Modern vagy karakül nyírás: A hátsó és mellsõ végtagokon a szõrt meg lehet hagyni, ha figyelembe veszik a következõket:
Nyírni kell a mancsokat egészen az ujjak tövéig, a talppárnák között, a hátsó végtagokon ugyan úgy, mint a mellsõkön. Nyírógéppel csak az újjakon lévõ szõrt szabad nyírni.
A fejet és a farkat a már fent említett módon kell nyírni.
Ebben a nyírásban meg lehet hagyni a következõ helyeken a szõrt:
Egy rövid szakáll, mely nem lehet 1 cm-nél több, kecskeszakáll nem megengedett.
A farkon a pompont el lehet hagyni.

A háton nem lehet hosszabb a szõr, mint 1 cm. A szõr a bordák felé és a végtagok felé növekszik.
Eloírt szõrtakaró:
A fejen meghagyott ún. koronát tetszõleges formájúra alakítjuk, úgy, hogy átmenet nélkülfusson le a marig.A fül felsõ domborulatát nyírjuk szabadra, hogy a fül illeszkedési helye jól látszódjon.
A végtagokon a „nadrág” átmenetet képez a mancsok felé. A szõr felfelé hosszabb, a vállon és a combon elérheti a 4-7 cm-t. A szõrtakaró hossza egyedenként és nagyságonként változik, csak ne legyen túlzott. Az úgynevezett „nadrág”-nak a hátsó végtagok szögelését kell követnie.

Angol nyírásmód: Ennél a nyírásnál az oroszlánnyíráshoz még gyûrûket, mandzsettákat is nyírhatnak a hátsó végtagokon.

Kölyök angol nyírás: Teljesen ugyanaz mint a kölyök oroszlán, kivéve a bóbitát mert az kötött.

Kontinentális:Vese pomponos nyírásnak is nevezik. Nagyjából megegyezik az oroszlán nyírással, kivéve a bóbitát, mert kötött bóbitája van, és a fenékrészen a vesék felett két pompon található.

Skandináv: Ez a nyírásmód sportos és praktikus, a fülproblémákkal szenvedõ egyedeknek pedig igen egészséges .A fejen nyírott bóbita van, hosszúra hagyva, tûzés nélkül, amely a nyakíven végigfut egészen a hátközépig. A szõr hossza a martól a hátközépig íves és arányosan rövidül. A hátközéptõl a hátvonalon a farok tövéig egyenes vonalat mutat. A mellkas nyírása az oroszlán fazonnal megegyezik, de egy rövidebb szõrzetbol álló kisebb gömbformát mutat. Az összes többi fazonnal megegyezõen nyírógéppel nyírjuk a pofát a mancsokat és a hasi részt. A fülek és a farok szintén géppel, nagyon rövidre nyírt, de nem lehet csupasz és a szõrtakaró, nem lehet 1cm-nél hosszabb. A végtagokon ún. "nadrág" van, ami egyértelmûen átmenetet képez a mancsok felé. A szõr felfelé hosszabb, a vállon és a combon elérheti a 4-7 cm-t. A szõrtakaró hossza egyedenként és nagyságonként változik, de legyen arányosan rövid. Az úgynevezett "nadrág"-nak a hátsó végtagok szögelését kell követnie. CACIB kiállításon nem elfogadott. Az így kiállított kutyusok csak a CAC címért konkurálhatnak

A kozmetikázás alkalmával sor kerül a fogak állapotának ellenrzésére is.
A karmokat rendszeresen vágni kell, mert a megnõtt karmok akadályozhatják a kutyát a járásban. Fájdalmas lehet, mert körömágy problémákat okozhat. Kutyán járása nem lesz elegáns és harmonikus.
Az uszkárnál igen fontos a rendszeres fülápolás. Fülszõrzettel rendelkezik amit rendszeresen el kell távolítani. A fülápolás elhanyagolása súlyos hallójárat gyulladást okozhat!